neděle 16. dubna 2017

Velociraptor Mk. II - Upgrade




Přes zimu jsme s Kosťou pracovali jak na naší konstrukci středového pohonu pojmenovaného Velociraptor Mk. III pro celodpružené kolo Gary Fischer Sugar (o tom bude řeč později), ale při té příležitosti jsme též optimalizovali držák uchycení motoru pro Velociraptor Mk. II.

Původní ocelový držák byl naprostý prototyp vypálený z ocele na kterém se víceméně vyzkoušelo, že lze použít úchyty na držáky na lahve pro uchycení motoru. Byla to těžká "kovařina" a celý držák vážil zhruba 1200g.


Teď, když už byl nějaký držák na světě, bylo se od čeho odrazit a nový držák udělat tak, že jsme ořezali všechen nepotřebný materiál. Držák jsme nechali vypálit z hliníku a jeho finální matný vzhled jsme docílili pískováním. Použili jsme ocelová závitová pouzdra, která jsou nalisovaná v úhelnících. Starý držák měl v úhelnících udělané závity, ale protože plech byl relativně slabý (na závit), nemohl člověk desku s motorem tolik přitahovat, protože hrozilo stržení závitu. Tím, že deska s motorem nebyla k úhelníkům pořádně přitažena (fungovala jako napínací mechanismus pro řetěz od motoru k zadnímu kolu), tak se po čase, hlavně díky rázům od motoru, celá deska posouvala vzad a řetěz se povoloval. S ocelovými závitovými pouzdry lze nyní desku držící motor k úhelníkům naprosto "dorvat."

U nového minimalizovaného a hliníkového držáku jsme se dostali na zhruba 200g váhy, což je neuvěřitelné 1000g odlehčení!


A zde ještě srovnání:

Porovnání...

A průběh montáže (pro představu, jak vše funguje):





Při této příležitosti jsem koupil novou trojbrašnu, kde mohu s klidem vozit baterku v horní tašce a zbylé dvě tašky mi zbývají na náklad, dále jsem předělal kabeláž a řídící jednotku schoval do brašničky na mobil umístěné na horní rámovou trubku za řidítka. Wattmetr umístím do hliníkové panelu na řídítka spolu s teploměrem a dalšími spínači, panel je ovšem zatím ve výrobě, takže nyní musí stačit jen kus polystyrenu. I přes zmíněný polystyren, se vzhled kola o mnoho zlepšil...





1 komentář:

  1. Když jsme se rozhodli koupit synovi nové příslušenství k motorkám na internetových stránkách příslušenství k motorkám byli jsme trochu nervózní. Nikdy jsme se předtím motorkami nezabývali, jediné, co měl můj manžel v mládí byl starý moped. Takže jsme nevěděli, co všechno je nezbytné k jeho bezpečnosti. Proto jsme se rozhodli poradit s odborníkem, který nám pomohl vybrat kvalitní vybavení.

    OdpovědětVymazat