středa 16. listopadu 2016

Bike karavany - obytné přívěsy za kolo


neboli též anglicky "Bike Campers" nebo "Bike Caravans," kdyby jste tyto skvělé vozíky za kolo náhodou hledali na internetu. Jelikož jsem měl vždy slabost pro kárky za kolo, tyto cyklistické karavany mě naprosto nadchly. Nicméně nebude žádný med je tahat za kolem (obzvláště v silným protivětru nebo bočním větru). V tomto případě nám možnost elektrokola skutečně přijde vhod...

Nejdříve se podívejme na "stanové" konstrukce, vlastně první dva příklady ještě nejsou skutečné karavany...

Bike Tire Pop-up Tent - stan, který "vytáhnete" z předního kola a sám se rozloží pomocí obloukových nosných tyčí navržený designéry Chun-Jung Wuem, Pei-Chun Chenem a Li-Fu Chenem. Zatím ho nikdo sériově nevyrábí.



a další stan, který ke své opoře využívá rámu kola.


Midget BushTrekka od firmy Kamp-Rite - Tato firma prodává dost zvláštní turistické stany, kdy stan stojí na nožičkách a vy se při spaní "vznášíte" ve vzduchu. V podobném duchu vymyslela i stan pro dvě 2 osoby, který se vlastně staví na nákladním vozíku za kolo. Donedávna se dal koupit za zhruba 900 USD na Amazonu, ale již není k dispozici, takže si myslím, že již ho přestali vyrábět. Recenze byly spíše špatné: špatná kvalita zpracování, váha kolem 23 kg, 4 kolečka, malý stan, vhodný spíše jen pro 1 osobu. 



Room Room Camper - je koncept pojízdného obydlí od francouzského sdružení architektů ENCORE HEUREUX, který je koncipován tak, aby se dal převážet za motorkou, kolem, oslem, nebo i táhnout ručně. Po transportu se vozík převalí na záda a může se bydlet.




Supertramp - plátěný obytný cyklo dům, v podstatě nejde o návěs, ale o kolo předělané na tříkolku, které má v zadní části umístěné plátěné obydlí vybavené dokonce kamny. Jde o projekt designéra Lehmana B, který ho představil v létě v roce 2010 v Londýně.


Ultralight DIY Teadrop Bike Camper - koncept kutilského ultralehkého karavanu ve tvaru kapky. Jeho nosná konstrukce je navržená z PVC vodovodních trubek.



Další DIY "teadrop" konstrukce od neznámého designéra vyrobená zřejmě z překližky




Elkinsovo DIY Bicycle camper trailer - je skvělý projekt kutila Elkinsa a v podstatě nejde pouze o obytný vozík za kolo, ale jakousi "záchranou kapsli," umožňující přežít v post-apokalyptickém světě, perfektně vybavenou, mimo jiné kuchyňkou, zásobníkem pitné vody, solární sprchou, solární sušičkou potravin, fotovoltaickým panelem a větrnou mini elektrárnou.







Další Elkinsovo projekt byl DIY Micro airstream bike camper - aerodynamický ultralehký karavan za kolo. Podvozek je dřevěný a vlastní nástavba je vyrobena z komůrkových polypropylenových desek (pracují s nimi například reklamní agentury). Holý vozík bez vnitřní výbavy váží pouhých 16 kg, ale myslím, že je zde potenciál vyrobit takový typ vozíku, který by byl ještě mnohem lehčí.

Více inspirace hledejte přímo na Elkinsovo kutilských stránkách:





Camper Bike - je obytná kolo-tříkolka od výtvarníka Kevina Cyra (viz. http://kevincyr.net/), jenž je mimo jiné vytvořil několik dalších projektů "přenosných domů" (např. jeho obydlí v nákupním košíku).


Little Tag Along - je karavan za kolo rovněž od Kevina Cyra a jde koncepčně v podstatě o miniaturizovaný běžný karavan tak, aby se dal převážet za jízdním kolem.


Minimalistický dřevěný karavan od finského designéra Sakari Holmy - nádherná práce, navíc Finsko má bohaté zdroje dřeva...


A ještě jeden kapkovitý DIY "Teadrop" karavan



Profesionální karavan od firmy Weber - Tato německá firma vyrábí skvělé nákladní vozíky za kolo a tento karavan nabízí zde (nicméně cena je na poptávku a jistě nebude nízká):




 Maringotce podobný amatérský karavan


Skládací "teadrop" karavan - jeho boky lze "stlačit" k sobě a tak zúžit jeho čelní plochu při transportu 


QTvan - karavan pro kola a elektrické skútry navržený ETA (UK's Enviromental Transport Association) za 5 550 £. Nepodařilo se mi však nikde najít, zda se tento karavan opravdu vyrábí.



Dethlefts Bike Camper - prototyp profesionálního vozíku od firmy Dethlefts, která vyrábí obytná auta a karavany


Golden Gate Electric Bike Camper - kalifornský výtvarník Jay Nelson dělá opravdu úžasné věci ze dřeva a doporučuji navštívit jeho stránky:

http://www.jaynelsonart.com/

Nelson vytvořil toto ńádherné vozítko z překližky, plexiskla a laminátu, vybavil ho pomocným elektrickým pohonem a slouží mu k dopravě na pláž.




Golden Gate 2 - je další elektro šlapací projekt od Jay Nelsona




Taku Tanku - je designová studie malého domu, který lze převážet za jízdním kolem a vyrobeného převážně z recyklované plastové nádrže na vodu. Tvůrcem je Takahiro Fukuda z designového studia Stereotank.



A nakonec ještě miniaturní DIY Hauseboat vhodný pro transport za kolem. Je to v podstatě o něco jako "optimist" (malá dětská plachetnice - takové necky) s domontovanou ojí a zadními koly a vybavený jakýmsi obytným stanem.




1 komentář:

  1. Tak to jsem ještě nikdy neviděla :-D .Je ale pravda, že v dnešní době je možné snad už všechno :-D . My máme klasický karavan z auto a za rok s ním najezdíme poměrně hodně kilometrů. Taky ho pořád vylepšujeme, abychom měli lepší a lepší dovolenou :-) . Vloni po létě jsem objednala nový stolek a kapsáře, tak si můžou děti pohodlně malovat :-) .

    OdpovědětVymazat